Despre scoala… si nu numai

iunie 30, 2013

Am tot vazut o tema recurenta in cultura actuala (mai ales cea romaneasca) despre scoala si relatia ei cu noi. Adevarul e ca povestea e de cand eram in scoala si probabil va mai continua, dar simt nevoia sa imi dau si eu cu umila parere.

Daca intrebi in toate directiile, vei auzi aceleasi raspunsuri “scoala e depasita”, “scoala e doar teorie, nu ne invata ce trebuie”, “degeaba ai scoala ca nu conteaza” … etc.

Personal consider ca cei care au mentalitatea asta de “victime” ale scolii care nu le-a oferit ceea ce trebuie sunt din start niste ratati. Poate suna dur, sau elitist, dar asta e adevarul. Nu scoala e de vina ca tu nu esti unde sau ce iti doresti sa fi, ci doar tu esti de vina pentru asta.

Nu scoala e problema ci faptul ca tu ai trecut prin ea ca “rata prin apa”. Ca nu ai avut nici un vis si nici o pasiune si nu te-a dus capul sa faci mai mult decat iti da scoala.

Desi toti parintii au ideea cretina ca trebuie ca progenitura lor sa ia 10 pe linie (ca deh, se pot lauda la vecinii de pe scara ce copil genial au ei), iar la prima ocazie cand prodigiosul o da in bara sa caute un vinovat: scoala, profu’, sistemu, programa, Romania, orice-altceva-in-afara-de-ei-sau-de-progenitura etc., adevarul e ca scoala nu are nici o vina.

Scoala e o combinatie a mai multor factori si are doar cateva roluri: un ghid prin care ii arata copilului ceea ce poate face in viata, un mediu social, un mecanism de antrenament mental, intelectual sau fizic pentru copil. Scoala nu are cum sa iti dea pe tava tot ce ai nevoie sa sti. Scoala nu are cum sa te pregateasca pentru tot ce vei intalni in viata. Si scoala nu are cum sa te faca un expert. Singurul lucru pe care il poate face e sa iti dea o directie. Sau macar sa iti arate directiile si sa te lase pe tine sa ti-o alegi. E ca o harta. Daca sti sa o citesti, iesi din jungla, daca nu, te ratacesti.

Daca ar fi sa te iei dupa povestea cu scoala, inseamna ca toata lumea e cretina. Doar toti venim ori din perioada comunista ori post-revolutionara a scolii? Si atunci cum se face ca unii sunt mai destepti ca altii, mai de succes ca altii (si nu ma refer la “smecheri” ci la oameni cu un succes autentic)?

Adevarul ca scoala e importanta. Cititul e important. Orice lucru pe care il inveti e important. La un moment dat poate face diferenta dintre tine si toti ceilalti care au “prins practic” acel lucru. Orice carte pe care o citesti iti deschide un orizont. La scoala nu trebuie sa inveti (a se citi “memorezi” totul). Trebuie doar sa alegi ce iti place si in ce te regasesti. Restul te ajuta doar sa iti creezi o imagine cat mai completa si construieste “cultura generala”, cea care te ajuta sa existi in societate.

Eu nu cred in superspecializare. Conceptul asta mi se pare o cretinitate inventata de societatile hipercapitaliste pentru a-si creea muncitori mai eficienti. Eu consider ca un superspecialist e la fel de cretin ca unul care nu stie nimic. In momentul in care lumea s-a schimbat, superspecializarea lui e un mare zero si o ia de la inceput.

Cred ca adevarata valoare personala ti-o construiesti prin educatie. Scoala, ce e dupa scoala, ce citesti, ce intelegi, ce te pasioneaza, ce citesti in continuare – toate astea creeaza un caracter, te modeleaza, te educa. Practica doar le definitiveaza si le pune in context.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: